Centre d'estudis històrics de Sant Llorenç (LACERA)

Investigar, recollir, estudiar i, sobretot, donar a conèixer la història col.lectiva de Sant Llorenç Savall, i vetllar el seu patrimoni històric

President: Sr. Manuel Pagès i Cabrol

Any de fundació: 2002

El Cercle d’Estudis Històrics de Sant Llorenç Savall, nat l’any 2002, adoptà el nom de Lacera, el topònim més reculat que designava el territori on s’emplaça el municipi. És una entitat oberta a tothom que estigui interessat en la història llorençana, i celebra les reunions el darrer divendres de cada mes a la Casa de Cultura.

Des de la seva creació les principals activitats desenvolupades han estat l’edició de la publicació semestral LACERA, la celebració de xerrades-col.loqui amb la presència a Sant Llorenç de destacats especialistes en història, la presentació d’exposicions monogràfiques, i el reconeixement del terme a través de sortides organitzades conjuntament amb el Centre Excursionista Llorençà.

Els principals objectes d’estudi han estat, fins ara, els masos del nostre terme, els orígens i el patrimoni de l’ església, i l’estudi de la guerra civil (1936-1939) en relació al poble. Els resultats d’aquests treballs d’investigació, juntament amb la divulgació de documents bàsics per a conèixer i fixar l’antiguitat del poble, han estat publicats en les tres edicions de la revista LACERA. Actualment el cercle treballa en l’estudi de les guerres carlines i el seu impacte local i en el desenvolupament de l’artesanat i la indústria tèxtil.

 

Principals actes organitzats:

  • Presentació del número 3 de la revista Lacera a càrrec de Jaume Valls i Vila
  • Exposició “La Guerra civil a Sant Llorenç Savall”, a Cal Coix, dins les activitats de la Festa Major de 2004.
  • Conferència del Dr. Antoni Pladevall i presentació del número 2 de la revista Lacera, dedicat a la història i el patrimoni de l’església. Febrer de 2004.
  • Diverses excursions guiades per conèixer el patrimoni i els masos del terme.
  • Exposició “Els masos de Sant Llorenç” , a Cal Pouet , Festa Major de 2003.

 

Des d’aquesta pàgina fem una crida a totes aquelles persones que conservin documentació antiga del poble (tan escrita com en imatges), perquè ens permetin reproduir-la per augmentar així l’Arxiu documental de Sant Llorenç Savall.

Canigó, 17 - 08212 Sant Llorenç Savall - Barcelona (Catalunya)
Nom de contacte: Sr. Manuel Pagès i Cabrol
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 27.02.2019 | 11:23