Espais d'interès arquitectònic
El Marquet de l'Era
Edifici d’estil pairal, de planta rectangular i tres pisos, va ser catalogat d’interes, per la cual cosa l’Ajuntament l’adquirí al 1996 i en consolidà la teulada, el pati i el jardi està en procés de consolidació.
El Marquet de les Roques
El marquet de les Roques està lligat per moltes raons a la família dels Oliver. La casa va ser encarregada a l’arquitecte Juli Batllevell –deixeble de Domènech i Muntaner- per Antoni Oliver i Buxó, avi de l’escriptor sabadellenc Joan Oliver (Pere Quart). Aquest hi passà llargues temporades i sovint hi organitzava vetllades literàries amb un grup d’escriptors, conegut com La Colla de Sabadell.
La Masia d'Agramunt
Mas emplaçat a ponent del pujol de Rocamura, a la vessant esquerra de la Vall d’Horta. documentat des del segle XIV.
La Masia de Pont Ferrer
Situada en ple nucli urbà – gaudeix d’un emplaçament estratègic i privilegiat- està documentada des de 1328.
La Roca
Situada a l’entrada de la Vall d’Horta, fou sotmesa al domini del castell de Pera i va esdevenir molt pròspera a partir de finals del segle XVI, quan Valentí Roca va adquirir el molí que hi havia al costat mateix de la masia.
Pregona
Situada als peus del pujol rocós dels emprius, a la capçalera de la val d’Horta, és la masia més recòndita de la vall.
Sant Feliu de Vallcà rcara
A mitjan segle X fou edificada l’església de Sant Feliu de Vallcàrcara, que va esdevenir la parròquia que aglutinava tots els masos escampats per aquest sector.
Sant Jaume de Vallverd
Acollidora i petita capella romànica situada a la capçalera del torrent de Mascarell, sobre un contrafort rocós enmig del bosc.
Sant Pere
Esglesiola romànica del segle XI, situada a tocar del Dalmau per servir els actes religiosos de les famílies pageses de la vall de Mur.