Castell de Pera

El castell de Pera, fortalesa medieval en ruïnes, és situat a 743 m d’altitud dalt d’un turó entre la Roca Sereny i el puig de Baiarols.

Té origen al segle X, com a mínim, per una citació de l’any 978. Passà a mans de diferents propietaris (entre els segles XI i XIV) fins que la família de Sentmenat el posseí fins al segle XIX. Les ruïnes del Castell de Pera, anomenat castell roquer, permeten encara observar-ne l’estructura.

La seva forma allargassada de nord a sud, ocupa al màxim la plataforma rocosa on està emplaçat. Part del mur de ponent encara es manté força sencer amb dues filades d’espitlleres davant d’on se suposa que hi va haver el pati d’armes.

La part central del mur de llevant és ocupada per l’absis d’un reduït temple romànic, en el qual es venerava la imatge de la verge del Castell de Pera. Finalment, a la part occidental hi ha unes restes d’una nau amb volta, adossades a una mena de torre, que conté una cavitat de dalt a baix i de base quadrada, que pot donar lloc a diverses interpretacions del que havia pogut ser: cisterna, masmorra, sitja...

Més informació a Rafael Rosaura i Ramon Gotés, Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac. SUA Edizioak, Bilbo, 2000.©

Castell de Pera - 08212 Sant Llorenç Savall - Barcelona (Catalunya)
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 24.02.2020 | 11:35