La Cova Simanya

De les 300 cavitats que s’han registrat al massís de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, la cova Simanya és una de les més grans i profundes. La galeria principal, situada davant de l’entrada (una segona galeria més curta resta a mà esquerra), és de fàcil accés, sobretot els primers 100 metres.

La cova Simanya es troba ja citada en escrits de l’inici del segle XVII. Ha estat motiu, en el passat, de comentaris fantasiosos i especulacions diverses. La tradició explicava que els sarraïns, afrontats pel comte Guifré, decidiren, en venjança, portar des de l’Àfrica la cria d’un drac ferotge i amargar-la en una cova de Sant Llorenç. La fera corglaçà la població durant molt de temps i Guifré l’acabà matant.

El que fou realment cert és que a la cova s’hi desenvolupà la vida de l’home prehistòric. En el transcurs d’unes excavacions realitzades l’any 1930 a la cova Simanya, s’hi trobà una gran quantitat de ceràmica eneolítica (Bronze antic) fet que demostrà la presència continuada d’una comunitat preshistòrica que aprofità les dimensions, la forma i la presència constant d’aigua dins la cova per establir-s’hi.

Més informació a Rafael Rosaura i Ramon Gotés, Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac.SUA Edizioak, Bilbo, 2000.©

Darrera actualització: 24.02.2020 | 11:27