La font de Cal Llogari

Durant anys i anys, la Font de Can Llogari ha estat un dels eixos del lleure dels habitants de tant Llorenç Savall, així com d’excursionistes de les ciutats i pobles veïns. L’espai presenta l’interès de la font en si, les basses amb un sistema de recs per les zones ocupades per l’horta i el paisatge característic del bosc de ribera al marge del riu Ripoll.

La zona va patir els efectes del devastador incendi de l’estiu de 2003, fent desaparèixer gran part de la vegetació existent. El foc, però, no va malmetre la font ni les basses.

Tot i no ser un riu gens cabalós, el riu Ripoll suscitava debats sobre quin podia ser el seu origen exacte, sobretot tenint en compte les dimensions modestes de la seva capçalera: el Sot del Galí, el Bosc Negre, el Collet de la Caseta amb el Sot de la Creueta...? El 6 de juliol de 2010, la recerca de barraques de vinya per la zona cremada del nostre terme i més concretament la descoberta de la barraca B281G, va mostrar-nos amb tota claredat una zona de fracturació geològica del terreny: enlloc de l'habitual pastís amb les successives capes horitzontals de sorrenques i petits nivells de conglomerat ens vam trobar amb un carener dividit en el seu centre per grans blocs de roca drets, talment com si una gegantesca llauradora hagués passat pel bell mig. Consultat el fenomen amb l'eminent geòleg Marc Anglés, en principi es va pensar que es podia tractar d'un jaciment arqueològic amb grans blocs moguts per la força i l'enginy humà. Però desplaçat fins al lloc, M. Anglés confirmà que es tractava d'una zona de fractura en tota regla, deixant un gran bloc al·lòcton al mig, orientat en direcció nord que segurament podria ser visible fins els estreps del Serrat de Traens.

Aquesta fractura tallaria en profunditat la sèrie estratigràfica de la zona, afavorint molt probablement l'exutori de les aigües subterrànies per l'única surgència coneguda d'aquest vessant del riu Ripoll: la font del Llogari avui propietat de la casa del Galí, essent aquest el verdader origen geològic del riu Ripoll.

Text extret del Cau del Guille
 

Com arribar-hi:

Amb cotxe, des de la carretera B-124 de Sant Llorenç Savall a Monistrol de Calders, desviar-se a la dreta per la pista que porta a la casa del Galí. A 200m tornar a desviar-se a la dreta i continuar per la pista uns 500m.

A peu, seguint el camí del riu Ripoll que surt al final del carrer Vapor, creuant el Pont de l’Armengol i seguint el camí que ressegueix el riu pel seu marge dret. El mateix camí es converteix en sender abans d’arribar a la Font de Cal Llogari.

Resultats analítiques de la font 

Fent clic aquí, tindràs accés als resultats de les analítiques de l'aigua d'aquesta font.

 

Darrera actualització: 24.02.2020 | 11:30

Imatges