26a edició de la Primera Marató de Muntanya de Catalunya

Data: 25 d’octubre de 2020

La Primera Marató de Muntanya de Catalunya, és un gran esdeveniment esportiu, organitzat pel Centre Excursionista Llorençà que es celebra anualment, el darrer diumenge del mes d'octubre. La primera edició, es va realitzar l'any 1995. Enguany, ha celebrat la seva 25ena edició. En aquesta ocasió, s'han inscrit 766 persones d’arreu del territori. Es celebren tres proves diferents: la Marató, la Mitja Marató i la Cursa de Sant Jaume. 

El dia 29 d’octubre de 1995 se celebrà la 1a edició de la Primera Marató de Muntanya de Catalunya. Idea que va sortir de l’Ajuntament de Sant Llorenç Savall, arrel de la necessitat de fer promoció del poble. L’atreviment d’aquell alcalde i regidors ens dur a ser pioners del boom de les curses de llarga distància a Catalunya i tota la península. Vint-i-cinc anys després tenim el país ple de curses de llarga distància, són moltes les que es van crear i moltes les que ja no hi són, però la nostra continua gràcies als esforços del Club Centre Excursionista Llorençà, l’Ajuntament de Sant Llorenç Savall i els 250 voluntaris que any rere any fan que el poble es vesteixi d’esport, reunint 62 atletes en la primera edició fins a més de 1.700 atletes l’any 2013. Gràcies a la col·laboració de la FEEC i la Diputació de Barcelona de la que som Gran Premi Diputació de Barcelona des del seu inici.

Les curses transcorren sempre per itineraris de muntanya, sortint i arribant al poble. Han estat varis els circuits utilitzats, els quals han evolucionat per la demanda dels atletes.

La col·laboració del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i serra de l’Obac, fa que el 2008 es pugi per primera vegada al cim de la Mola, que no sense dificultats s’ha mantingut fins al dia d’avui; això fa que la participació s’incrementi notablement.

Malgrat la seva extraordinària duresa, la Primera Marató de Muntanya de Catalunya – pionera en el nostre país – any rere any reuneix un notable i selecte grup de participants. Dones i homes que gaudeixen de l’aire pur d’un dels paisatges més bonics de les comarques barcelonines.

Actualment hi ha tres distàncies: la Marató 41,140 Km, la Mitja Marató 21,530 Km i la Cursa de Sant Jaume 11,640 Km.

La cursa s’ha adaptat també al Codi de Bones Pràctiques del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l’Obac i s’han adoptat mesures mediambientals perquè l’impacte d’aquesta activitat sigui el mínim possible, camins estudiats conjuntament amb els serveis tècnics del Parc, la retirada dels gots d’un sol ús, avituallaments sense embolcalls i reciclatge de les diferents deixalles. Senyalització del circuit amb cintes de plàstic que retirem al pas de l’últim atleta, així com els últims anys hem reduït la quantitat d’atletes en cada cursa per no malmetre el medi en el qual discorren les proves.”

Centre Excursionista Llorençà. Memòria de la Primera Marató de Muntanya de Catalunya, Sant Llorenç Savall 1995-2019.

Adreça:

Pel terme municipal

Darrera actualització: 24.02.2020 | 23:29